A zseni

„Régebben mindig azt mondogattam a szárnysegédeimnek, hogy mindössze annyit várok el tőlük, hogy zsenik legyenek. Lehetséges, hogy a szó nincs kellőképpen meghatározva, ezért szükséges, hogy tisztázzuk a meghatározást.

Valójában minden ügyvezetői minőségben ténykedő emberre vonatkozik ez a meghatározás.
24 JELLEMVONÁS, AMI KÖZÖS A ZSENIKBEN

A világ legnagyobb zsenijeiben mind megvolt 24 jellemvonás – és te is kifejlesztheted magadban ezeket egy szakértő szerint.

A legtöbb emberben az a hamis elképzelés alakult ki, hogy zseninek születni kell, ezért azzá válni nem lehet, jelenti ki Dr. Alfred Barrios klinikai pszichológus, az Önprogramozó Kontroll Központ alapítója és igazgatója, aki egyben a NAGYOBB SZABADSÁG ÉS BOLDOGSÁG FELÉ c. könyv szerzője.


De ha ránézünk a világ legnagyobb zsenijeinek életére, olyanokéra, mint Edison, Szókratesz, Da Vinci, Shakespeare, Einstein, akkor láthatjuk, hogy mindegyikükben megvolt 24 közös jellemvonás.

Ezeket bárki kifejlesztheti magában. Nem számít, milyen öreg vagy, milyen iskoláid vannak vagy mit értél el a mai napig. Amennyiben ezeket a jellemvonásokat elsajátítod, akkor képes leszel a zsenik szintjén működni.

Íme Dr. Barrios felsorolásában a 24 jellemvonás, amelyek képessé teszik a zseniket, hogy új, termékeny gondolatokkal álljanak elő és ilyeneket kifejlesszenek.
1. HAJTÓERŐ
A zsenikben erős késztetés van arra, hogy keményen és sokat dolgozzanak. Hajlandóak mindent beleadni egy vállalkozásba. Fejleszd ki a saját hajtóerődet azzal, hogy a jövőbeli sikeredre összpontosítasz, és menj tovább előre.
2. BÁTORSÁG
Bátorságra van szükség olyan dolgok megtételére, amelyet mások lehetetlennek tartanak. Ne aggódj, hogy mit gondolnak majd az emberek, ha te más vagy.
3. CÉLOK IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG
A zsenik tudják, mit akarnak és hajtanak rá. Kezdd el irányítani az életed és az idődet. Minden nap legyen valami konkrét, amit megvalósítasz.
4. TUDÁS
A zsenik folyamatosan halmozzák az információkat. Soha ne feküdj úgy le aludni, hogy legalább egy új dolgot nem tanultál aznap. Olvass. És kérdezz olyanoktól, akik tudnak.
5. BECSÜLETESSÉG
A zsenik őszinték, egyenesek és becsületesek. Vállalj felelősséget az olyan dolgokért, amelyek nem sikerülnek. Légy kész beismerni: ezt elrontottam, és tanulj a hibáidból.
6. OPTIMIZMUS
A zsenik sohasem kételkednek abban, hogy sikerrel fognak járni. Szándékosan összpontosíts arra, hogy valami jó fog történni.
7. ÍTÉLŐKÉPESSÉG
Próbáld megérteni a helyzet tényeit mielőtt döntést hoznál. Nyitott elmével, előítéletek nélkül értékelj ki dolgokat, és légy kész meggondolni magad.
8. LELKESEDÉS
A zsenik annyira lelkesek azzal kapcsolatban, amit csinálnak, hogy az másokat is a velük való együttműködésre bátorít. Tényleg higgy abban, hogy a dolgok jól fognak végződni. Ne fogd vissza magad!
9. HAJLANDÓSÁG A KOCKÁZATVÁLLALÁSRA
Győzd le a kudarc fölött érzett félelmedet. Nem fogsz félni a kockázatvállalástól, ha rájössz, hogy a hibáidból tanulhatsz.
10. DINAMIKUS ENERGIA
Ne ülj a fenekeden arra várva, hogy majd valami jó történik. Légy kész elérni, hogy az meg is történjen!
11. VÁLLALKOZÓKEDV
A zsenik folyton kutatnak a lehetőségek után. Légy kész olyan munkákba is belevágni, amit mások nem is érintenek. Soha ne félj kipróbálni az ismeretlent.
12. MEGGYŐZŐERŐ
A zsenik tudják, hogyan motiválják az embereket, és így segítik őket az előrehaladásban. Meglátod, könnyű meggyőzőnek lenni, ha hiszel abban, amit csinálsz.
13. BARÁTSÁGOSSÁG
Megfigyelésem szerint a zsenik könnyen barátkoznak és nagyon rendesek a barátaikkal. Légy olyan valaki, aki „feldobja” az embereket, nem pedig olyan, aki lenyomja őket. Ez a hozzáállás sok értékes barátot szerez majd neked.
14. KOMMUNIKÁCIÓS KÉSZSÉG
A zsenik képesek másokhoz hatékonyan átjuttatni az elképzeléseiket. Használj ki minden lehetőséget, hogy elmagyarázd másoknak az elképzeléseidet.
15. TÜRELEM
Légy türelmes másokkal legtöbbször, de magaddal szemben mindig légy türelmetlen. Várj el magadtól sokkal többet, mint másoktól.
16. ÉRZÉKELÉS
A zseniknek mindig működik a mentális radarjuk. Nagyobb gonddal légy mások szükségletei, mint a magadéi iránt.
17. PERFEKCIONIZMUS
A zsenik nem tűrik a középszerűséget, főképp saját magukban nem. Könnyen soha ne elégedj meg magaddal. Mindig törekedj a jobb teljesítményre.
18. HUMORÉRZÉK
Légy kész a saját károdon nevetni. Ne sértődj meg, ha rajtad csattan a vicc.
19. SOKULDALÚSÁG
Minél több dolgot tanulsz meg megcsinálni, annál nagyobb önbizalmat fejlesztesz ki magadban. Ne riadj vissza az új vállalkozásoktól.
20. ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG
Ha rugalmas vagy, akkor könnyedén tudsz majd a változó körülményekhez alkalmazkodni. Állj ellent a késztetésnek, hogy mindig ugyanúgy csinálj dolgokat. Légy kész új lehetőségek tekitentetbe vételére.
21. KÍVÁNCSISÁG
Ha kutató, kíváncsi elméd van, akkor jobban tudsz új információkat találni. Ne félj beismerni, hogy nem tudsz mindent. Mindig kérdezz olyan dolgokkal kapcsolatban, amiket nem értesz.
22. EGYÉNIESSÉG
Csináld úgy a dolgokat, ahogy te gondolod, hogy csinálni kellene őket. Ne félj attól, hogy mások majd megszólnak.
23. IDEALIZMUS
Tartsd a lábad a földön – a fejed viszont legyen a felhők között. Törekedj nagy dolgokat elérni, ne csak a magad, hanem az egész emberiség jobbítására.
24. KÉPZELŐERŐ
A zsenik mindenki másnál jobban tudják, hogyan gondolkodjanak új kombinációkban, hogyan lássák a dolgokat más nézőpontból. Takarítsd ki a mentális környezeted, hogy kifejleszd ezt a fajta képzelőerőt. Adj magadnak egy kis időt minden nap az álmodozásra, a fantáziálásra, sodródj bele az álomszerű belső életbe, ahogy gyerekkorodban is tetted.”

 

Ha a fenti gondolatokat értékesnek tartod, és nyitott vagy további információkra is, akkor érdemes eljönnöd két órás, ingyenes, vezetőknek szóló bemutató előadásunkra!
Győződj meg róla személyesen, hogy amit mi tudunk nyújtani, megfelel- e Neked!