Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják egy cég fizetőképességét?

Nyomtatás

Sajnos manapság nem számít kírívóan szokatlan dolognak a magyar gazdaságban, ha egy cégnek pénzügyi gondjai vannak. Lassan hozzászokunk, hogy mindenki tartozik mindenkinek, és a vállalatok nagy része időlegesen, vagy állandóan likviditási gondokkal küszködik. Sokan ki vannak szolgáltatva a bankoknak, és esetenként azon múlik a cég túlélése, hogy megkapják-e a következő hitelt! És ez független a vállalkozás méreteitől!

Hajlamosak vagyunk emiatt az államra, a gyengélkedő piacra, az üzleti partnerekre, a behajthatatlan követelésekre, vagy egyéb külső körülményekre hárítani a felelősséget, pedig a tapasztalatok szerint ennek elsősorban belső okai vannak! 
 
 
Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják egy cég fizetőképességét? 
 
  1. Elsősorban az, hogy van-e a vállalkozásnál egy felelős személy, aki tudatosan foglalkozik a pénzügyek tervezésével. A legtöbb cégnél a gazdálkodás a "zsebelmélet" szerint működik - azaz az éppen ma befolyt pénzből azonnal kifizetik a követeléseket annak reményében, hogy holnap is jön egy bizonyos összeg valahonnan... Vagyis: a mára koncentrálnak, de a holnapra már nem!!! Nincs tényleges tartalékuk!
  2. Másodsorban: a legtöbb cégnél a bevételek megtervezésével, és ily módon tudatos előállításával senki sem foglalkozik, csupán a költségekkel számolnak.     Sokszor még ezzel is a kelleténél nagyvonalúbban bánnak - nem számolják össze pontosan, mennyi a havi költségük, csak nagyjából tudják azt! Ha valaki egyszer tényleg venné a fáradtságot, hogy a havi költségekről egy pontos kimutatást készítsen, lehet, hogy megdöbbenne... Majdnem biztos, hogy az derülne ki: többet kellene termelni a biztonságos működéshez, és a fejlődéshez.
  3. Harmadsorban: Nem számolhatunk azokkal a követelésekkel, amik várhatóan be fognak érkezni addig, amíg az összes tényleges nincs a számlánkon. A rendelkezésre álló összegekkel kell gazdálkodnunk, különben könnyen kellemetlen meglepetés érhet bennünket! Természetesen a kintlévőségek behajtásával továbbra is aktívan kell foglalkoznunk, lehetőleg megtartva a jó viszonyt üzleti partnereinkkel!
  4. Negyedsorban az, hogy sikerült-e egy olyan érdekeltségi rendszert bevezetni a vállalkozásba, amely a munkatársakat tényleges termelésre ösztönzi. Ha igen, akkor a valós teljesítmény alapján tudjuk őket fizetni, így a jól termelő embereket mind erkölcsileg, mind anyagilag jobban meg tudjuk becsülni, és nem kell léhűtőket eltartanunk. Ez növeli a termelést, és nagyobb bevételt eredményez!
  5. Ötödsorban az, hogy a tulajdonosok mennyire tudják elkülöníteni a cég bevételét a családi költségvetésüktől, tehát nem "nyúlnak-e le" olyan összegeket a cégkasszából, ami szükséges lenne a vállalkozás megfelelő működéséhez.
  6. Hatodsorban: sokat számít a korrektség. Ha valami miatt "meg is csúszunk"  a számlák rendezésével, akkor se várjuk meg, míg a partnerek a "nyakunkon lihegnek", vagy fenyegetőznek, hanem menjünk elébe a dolognak, és kérjünk további fizetési haladékot!
  7. Hetedsorban: inkább a saját bevételünkből gazdálkodjunk, mint komoly hitelállományból, mert az mindig kiszolgáltatottá tesz minket!
A pénzügyek tervezésénél érdemes figyelembe vennünk két fontos irányelvet:
  • Egy szervezet mindig többet akar költeni, mint amennyi pénze ténylegesen rendelkezésre áll!              
  • Egy vállalkozás bevételét sohasem a piac, hanem a cégnél dolgozó vezetők, és munkatársak bevételi igénye határozza meg! 
 
Ha a fenti gondolatokat értékesnek tartod, és nyitott vagy további információkra is, akkor érdemes eljönnöd két órás, ingyenes, vezetőknek szóló bemutató előadásunkra!